Помаже Бог драги наши седмаци!

Верујемо да сте здрави и орни за рад на овај мало необичан начин.

Часове из веронауке можете да пратите на Телевизији Храм.

Часови за седмаке су сваке седмице четвртком у 18 часова, реприза је петком у 10.

Интернет страница ове телевизије: 

http://www.tvhram.rs/

После сваког часа идите даље на следећу интернет страницу:

https://veroucitelj.rs/

Ту ћете наћи додатни материјал за сваки час, као и домаће задатке. На овој страници ће бити постављени и видео часови, после приказивања на телевизији.

Када урадите домаће задатке, сликајте их, напишите своје име, презиме и одељење и пошаљите на мејл вашег вероучитеља:

eminak7@gmail.com

Велики поздрав за све!

Ваша вероучитељица ЕминаПомаже Бог,  драги наши седмаци!

Верујемо да сте сви добро и да сте се прилагодили новом и потпуно другачијем начину рада до сада.Знамо да није лако, али у овом тренутку најважније је да сви сачувамо здравље.

Трудићемо се да вас не оптерећујемо превише, а да садржаје које будемо постављали буду интересанти, а пре свега на духовну корист и узрастање у нашој вери православној.Оно што је у овом тренутку најважније, то је МОЛИТВА , не само на почетку и на крају часа веронауке него и свакодневна, својим речима за спасење рода људскога од ове невоље. Подсећамо, молитва је наш разговор са Богом, а ВЕРА оно што нам даје снагу у свему.Тако ћемо и ми наш час на даљину почети молитвом Господњом.

  Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје;

  да дође Царство Твоје; да буде воља Твоја и на земљи као на небу;

  хлеб наш насушни дај нам данас;

  и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;

  и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога. Амин.

 Предлажемо да се у току ове недеље подсетимо приче о светотајинском животу Цркве и наставимо причу о Светим Тајнама.

 Све што се догађа у Цркви је тајна. Међутим, Црква је издвојила  7  Светих Тајни због њиховог значаја за духовни живот. Такође, ових седам Светих Тајни се помињу у Светом писму Новога завета. То су,

  1. КРШТЕЊЕ          2. МИРОПОМАЗАЊЕ          3. ИСПОВЕСТ          4. ПРИЧЕШЋЕ          5. БРАК

  6. СВЕШТЕНСТВО          7. ОСВЕЋЕЊЕ ЈЕЛЕЈА ( УЉА ).

 Неке од Светих Тајни човек прима само једном у животу и оне се не могу поновити. То су, Крштење, Миропомазање и Свештенство. Остале Свете Тајне се могу понављати током живота. 

 Свете Тајне су видљиве свештене радње кроз које Божија благодат преноси чудотворне дарове на оне који их примају.

Почећемо од Свете Тајне Крштења као прве и основне Тајне којом постајемо чланови Цркве и кроз коју се рађамо духовно и постојимо на другачији начин. Крштење је наше духовно рођење.И као што се телесно рађамо од наших родитеља, тако се кроз Свету Тајну Крштења рађамо духовно за Господа, силаском Духа Светога на новокрштенога у Светој Тајни коју обавља свештенослужитељ.

 Неодвојива тајна од Крштења је Света Тајна Миропомазања. У овој Светој Тајни Свештеник помазује новокрштенога Светим Миром, док Свети Дух силази на њега и даје му духовне дарове. 

  У прилогу који ћемо вам поставити и искрено се надамо који ћете ви погледати, владика Атанасије Јевтић је о овоме говорио још пре много година када су наши архијереји ( свештенослужитељи ) снимили емисију Православни буквар, као водич за упознавање са основама наше вере православне.
Као ваши вероучитељи сматрамо и очекујемо од вас, да и ви као наши драги ђаци понесете у своме срцу понешто од онога чему вас учимо. Ваш задатак је да погледате и запишете најосновније о Светој Тајни Крштења у вашим свескама, фотографишете телефоном, а затим и проследите нама на меил како би смо имали увид у ваш рад на даљину. Верујемо да ћете испунити наша очекивања, јер не учимо за оцену, већ за живот. У наредних седам дана, нађите мало времена и за оно што је душекорисно и у овоме времену смислено.Радите полако, стрпљиво и са много љубави. Јер, само оно што се ради с љубављу остаје у срцу.

 

 Када нам будете слали одговоре, молимо вас да се потпишете пуним именом и презименом, да напишете одељење и школу.

Емина Боснић:  eminak7@gmail.com

Немања Боснић:  bosnicn@gmail.com


Ваши вероучитељи Немања и Емина